Izhod iz enostavnega načina
Pozna rehabilitacija

Kinezioterapija

Kinezioterapija je metoda rehabilitacije, ki uporablja gib z namenom zdravljenja poškodovanih in obolelih. Kinezioterapija je zdravljenje z gibanjem in telesnimi vajami (je metoda zdravljenja). 

Namenjena je izboljšanju telesne funkcionalnosti, zmanjševanju bolečine, povečanju gibljivosti in moči ter izboljšanju splošnega zdravja in kvalitete življenja.

Možnosti delovanja kinezioterapije:

  • preventivno/profilaktično/protektivno – uporaba predhodnih ukrepov, s katerimi želimo preprečiti nastanek bolezni/poškodb,
  • korektivno – ukrepi za nevtralizacijo kvarnih učinkov, ki izhajajo iz okolja, dela, enostranskih obremenitev, itd.
  • kurativno – ukrepanje ob nastanku poškodbe/bolezni s ciljem delne ali popolne ozdravitve.

Predoperativna vadba

Predoperativna vadba

Večina posameznikov se zaveda, da je potrebna določena rehabilitacija po operativnem posegu, zelo malo pa jih je seznanjenih s predoperativno vadbo. Čakalna doba na operativne posege je vse daljša, čas, ko posameznik čaka na operativni poseg, pa zelo dragocen. Zato je to obdobje smiselno porabiti za pripravo na operativni poseg. Ko so mišice, kosti in sklepi v optimalnem stanju pred operacijo, se posledica neizogibnega upada mišične mase in funkcije ter togosti sklepov po operativnem posegu zmanjša.

S skrbno načrtovano predoperativno vadbo lahko kineziolog posamezniku pomaga izboljšati funkcijo prizadetega območja. Poveča pretok krvi skozi prizadeto območje, izboljša mobilnost, moč in pomaga pri spodbujanju pravilnega gibanja. S strokovnim vodenjem kineziologa in s pripravo vadbenega načrta pred operatiovnim posegom boste ustvarili trdno podlago za hitrejše in bolj kakovostno pooperativno okrevanje.


Pozna rehabilitacija

Pozna rehabilitacija

Hiter tempo življenja, gibalna neaktivnost, sedeči način življenja, preobremenjenost v športu, slaba fizična priprava in procesi staranja so le nekateri dejavniki, ki lahko pripeljejo do različnih težav oz. poškodb.

Ob pojavu poškodbe je pomembno, da po pregledu ortopeda, fiziatra ali zdravnika in morebitnem operativnem posegu, sledi rehabilitacija. Zelo pomembna je pozna rehabilitacija, ki s pomočjo pravilno zastavljenega pozno rehabilitacijskega programa, omogoča kineziologu, da izboljšal stanje posameznika in prepreči, da bi se poškodba ponovno ponovila.

Komu je namenjena?

Vsem ki želijo preventivno (uporaba predhodnih ukrepov, s katerimi želimo preprečiti nastanek poškodb), ali kurativno (ukrepanje ob nastanku poškodbe/bolezni s ciljem delne ali popolne ozdravitve.) delovati na svoje telo.